Vi vill tillvarata Svenska Kvarnföreningens medlemmarnas allmänna branschintressen.
Kvarnföreningens syn på stråförkortning
Kvarnföreningens syn på slam
Fosfor är ett nödvändigt näringsämne för alla grödor och samtidigt en ändlig och kostsam resurs. Fosfor utvinns i dag ur jordskorpan på flera håll i världen och tillförs som mineralgödning till jordbruket. Att fosforreserverna kommer att ta slut, samt att de ofta är förorenade med oönskade ämnen såsom kadmium och andra tungmetaller, är viktiga skäl för att skapa ett fungerande kretslopp för växtnäringen. Slamspridning på åkrarna har debatterats under många år. Avloppsslam från våra reningsverk innehåller näringsämnen som vi vill ha (ex. fosfor) och föroreningar som vi inte vill ha (ex. kadmium och läkemedelsrester). Att återföra växtnäringen, utan att öka halten av andra oönskade ämnen, är en viktig hållbarhetsfråga.
Slam från biogasanläggningar godkänns för spridning om de uppfyller de krav som finns i rapporten Certifieringsregler för biogödsel SPCR 120 , SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, den visar att biogödseln har framställts av rena, källsorterade och biologiskt lättnedbrytbara substrat med ursprung i livsmedels- och/eller foderkedjan. Det finns fler certifieringar av restprodukter t.ex. SPCR 148 för Anläggningsjord, SPCR 152 Kompost och SPCR 178 Certifiering av källsorterade avloppsfraktioner.
Statistik
Total konsumtion kg/person och år
2018 | 2019 | 2020 | 2021 | |
Vetemjöl | 45,2 | 43,5 | 45,3 | 45,1 |
Rågmjöl | 6 | 5,7 | 6,1 | 6,2 |
Gryn mjöl av havre och korn mm | 4,6 | 4,9 | 4,9 | 4,4 |
Här presenterar vi siffror om förmalningen (produktionen) av mjöl och mjölprodukter från kvarnar i Sverige och konsumtionen per person och år. Med totalkonsumtion avses den totala åtgången av olika mjöl mm och inkluderar det som används till bröd och andra sammansatta produkter. Med direktkonsumtion avses de totala leveranserna av livsmedel från producenter till privathushåll och storkök samt producenternas hemmaförbrukning. Källa: Jordbruksverket statistikdatabas